BADDAREDAGEN PÅ BION: ÖPPET HUS MED KORTFILMER OCH BYNS HISTORIA I BILDER

Den 12 juli arrangeras Borrby Baddaredag med massor av trevliga aktiviteter runt om i byn. På Borrby biograf är det öppet hus hela dagen bland annat med kortfilm och byhistoriska bilder.

Mellan kl 10:00 och 16:00 är du välkommen att titta in på vår trivsamma bio, exempelvis för att få veta mer om en av Österlens äldsta biografer, titta på trailers om kommande filmer eller varför inte bara sitta ner en stund i den mysiga salongen. Bion har funnits under samma tak i mer än 100 år – och stumfilmspianot är åter på plats.

Kl 14:30 visar Lisbet Helmersson bilder från byalagets rika arkiv med historiska foton. Det var ur samma arkiv som hon och hennes medförfattare hämtade bilder till boken ”Blomstrande tider – på Borrby kommuns tid”, som lanserades på Baddaredagen förra året. Lisbet Helmersson är också ett välbekant namn för många som följer hennes historiska återblickar på Borrbys hemsida (www.borrby.se).

Under dagen visar vi dessutom två kortfilmer med klar anknytning till Borrby. Den ena handlar om den omtalade fotbollsmatchen 1960 mellan brasilianska Fluminense och en kombination från Österlen. Lennart “Nacka” Skoglund skulle ha spelat i hemmalaget men fick nej av Fotbollsförbundet. Istället spelade han med brassarna, som vann med 11-0.

Den andra filmen handlar om två av byns mest kända bröder, bilmekanikerna Torsten och Tore Jeppsson, som var radarpar i Carlshamns Mejeris reklam ”Gott gotti gott gott” under 1990-talet. Filmen är en hyllning till bröderna och kom till genom ett samarbete mellan Borrby byalag och Lars Rabe (som klippte kortfilmen).

Kl 18:00 visar vi nyinspelningen av “Folk och rövare i Kamomilla stad”. Matinéfilmen visades på påsklovet, då salongen var fylld till sista plats. Därför vill vi ge alla en ny chans att se filmen, både bofasta och sommargäster. Du hittar filmen och köper dina biljetter under menyvalet Aktuella filmer. Filmen är barntillåten och biljettpriset är 80 kronor.

Visa att du också gillar film på riktigt
På bion kan du köpa sommarens hetaste t-shirt med budskapet att det är på bio man ser film på riktigt – precis som vår publik älskar att göra och som vi på bion älskar publiken för.
Tröjan finns i storlekarna M – L – XL – 2XL och kostar 200 kronor. Den går bara att köpa på bion – dels på Baddaredagen, dels i samband med våra filmvisningar. Upplagan är begränsad för att vi vill att den ska vara lite extra exklusiv.

Publicerat 2023-07-02

Rulla till toppen