publikundersökning

De två första veckorna i februari 2022 genomförde föreningen en enkätundersökning som riktade sig till alla som köpt biljett till Borrby Bio sedan våren 2021. Enkäten visar dels att pandemin verkligen påverkade besökarnas beslut att gå på bio, dels att bion hanterade situationen bra.

På frågan ”Har pandemin påverkat dina beslut att gå på Borrby Bio?” svarade 60 procent ”Ja” och 40 procent ”Nej”.
På frågan ”Om du sett film hos oss under pandemin, hur tycker du att Borrby Bio har hanterat smittriskerna?” svarade 72 procent ”Mycket bra” och 28 procent ”Så bra det går”. Ingen valde alternativet ”Inte alls bra”.

Flera visningar av samma film
För att klara det stora intresset för vissa filmer mitt under pandemin valde biografföreningen att erbjuda flera visningar. Det gällde exempelvis den danska filmen ”En runda till” som kördes fem gånger med åtta personer i publiken varje gång. Bondfilmen ”No Time to Die” och den likaledes engelska ”The Father” visades tre gånger när publiktaket höjts till 50.
– Vi anpassade oss så långt det gick efter publikens önskemål och de restriktioner som gällde vid visningstillfället. Våra hårt, ideellt arbetande maskinister ställde upp och publiken kom. Det var väldigt uppskattat, säger Annika Westergren, biografföreningens ordförande.

Stort geografiskt upptagningsområde
Underlaget till publikundersökningen visar vidare att bion har ett stort geografiskt upptagningsområde. Även om 35 procent av besökarna har Borrby som hemort kommer publiken från ytterligare ett 40-tal orter. Tonvikten ligger på de närliggande byarna Skillinge, Löderup och Hammenhög men även Simrishamn och Ystad bidrar med en hel del publik.

– Det stora geografiska upptagningsområdet gör vår bio till ett viktigt cineastiskt nav i det rika kulturlivet på Österlen. Publiken gillar det faktum att de smidigt kan ta sig till bion och se aktuella filmer till humana biljettpriser ungefär samtidigt som filmerna premiärvisas i svenska eller utländska storstäder.

Temasatsningar och opera
I undersökningen fick publiken också ge uttryck för särskilda önskemål. Här dominerar intresset för temavisningar och operaföreställningar.
– Temakvällar med film från exempelvis Italien var väldigt uppskattade för ett par år sedan liksom överföringarna av opera från Metropolitan i New York. De förslagen jobbar vi vidare med, precis som vi gör med en hel del andra idéer som kom fram i undersökningen, säger Annika Westergren.

Trogen publik
Borrby Bio har en väldigt trogen publik. Det syns både på antalet beställningar från samma personer och svaren i enkätundersökningen. Tre, fyra biobesök varje år är ingen ovanlighet – för många handlar det om fler än så.

Inte bara film på bion
De som besvarade enkäten hade också möjlighet att lansera andra förslag än “bara” filmvisningar på bion. Här följer ett axplock av förslagen. Styrelsen har lovat att arbeta vidare med dem.

 • Författarmöten
 • Litteraturdagar
 • Föreläsningar av olika slag
 • Artistuppträdanden
 • Konserter
 • Musikkvällar
 • Stand up
 • Lokala scenartister
 • Teater från London
 • Improvisationsteater, även amatörer
 • Små teateruppsättningar, typ monologer
 • Stormöten kring sådant som rör hela byn
 • Visningar av filmer med tema kring en viss regissör
 • Bokens Dag

Stort tack till alla som besvarade enkäten – och tack till alla er andra som gillar Borrby Bio.

Styrelsen

simrishamns_filmstudio_2

Vi hälsar Simrishamns filmstudio åter till Borrby

Simrishamns filmstudio har förlagt sin verksamhet till Borrby Bio även denna säsong. Filmerna visas varannan måndag kl. 19:00 med start den 12 september. För att se filmerna krävs medlemskap i...
Doris Olssons farmor fick det fina pianot som 12-åring 1898 och lånade som vuxen ut det till Borrby Bio mellan 1917 och 1924. Nu är det tillbaka på bion igen.

Pianot tillbaka på Borrby Bio efter 100 år

Stumfilmspianot är tillbaka på Borrby Bio. Dess resa dit är lika fylld av drama som en rafflande film. Och Ingen kan berätta mer om pianots irrfärder än bioföreningens Doris Olsson....
IMDB-startsida

Bion redovisar IMDB-betyg på filmerna vi visar

Från och med hösten 2022 visar vi IMDB-betyg – om sådant finns tillgängligt – på de filmer som kommer att visas på Borrby Bio. Vi tycker att det kan vara...
Scroll to Top