Om Borrby Biograf

Fakta om föreningen

  • Org nr: 838800-6069
  • Juridiskt namn: Borrby Biograf Förening
  • Adress: Sandbyvägen 4, 276 30 Borrby
  • Epost: info@www.borrbybiograf.se

Historik

Borrby biograf var med säkerhet i drift 1919 men det har hittats annonser från 1917 under namnet Borrby Biograf. Man annonserade även 1919 under samma namn fram till sommaruppehållet, men byter under hösten namn till Biografbolaget Borrby. Byggnaden är en av de äldst bevarade i Sverige som endast använts till bioverksamhet och där verksamheten fortfarande pågår.

I Borrby biografförening jobbar vi med att dokumentera bions historia. Det kan vara personliga minnen från biobesök, filmer som visats, bioprogram, foton, gamla biljetter eller annat i samband med bion och dess historia.

1920

Byggde Otto Edvard Ekvall en lokal avsedd att vara biograf.

Han föddes den 14/ 2 1870 i Tryde. I sin ungdom tjänstgjorde han som dragon. Han tillhörde den sista kadern inom Rusthållareorganisationen.

Efter avskedet från militären blev han anställd som stationskarl vid Borrby järnvägsstation samtidigt som han startade en affär i Borrby. Den drev han så framgångsrikt att han kunde sluta  som stationskarl och starta biografverksamheten. Han beskrivs som pålitlig, extremt mänsklig och omhändertagande av publiken. Han hade också många personliga vänner.

1931

den 5 september visades de första ljudfilmerna på Borrby Bio - "Fridas Visor" och "Flottans lilla fästmö".

1936

den 29 juli dog Otto och  sönerna Karl och Hilding ärvde Borrby Biograf efter sin far.

och den 1 december övertog AB Skånebiograferna biografen i Borrby. Företaget ägde redan biograferna i Hammenhög, Smedstorp, Valleberga, Löderup och Onslunda.  Ada Hermodsson drev verksamheterna, men Hilding Ekvall kvarstod som föreståndare i Borrby. Ada Hermodssons man, Frans , hade ett förflutet som guldgrävare i Klondyke och för pengarna han tjänade där byggde han 1910 en av landets första biografer i Eslöv.

1930-talet

I intervjuer har Torsten Stålhammar, en tidig biobesökare, berättat "Vi hade ju inget annat för oss så vi gick troget på bio  två eller tre gånger i veckan. Särskilt kommer jag ihåg Edvard  Persson - filmerna - då var det ringlande köer längs vägen.  Biljettpriset var 60 öre för en liten och 1.20 för en stor. Minns handlare Ekvall som kom fram till oss i vestibulen och sa "Spring och sätt er på  första bänken,  tysta..." och så fick vi se film gratis"

Nils Borg - barndomsvän med Torsten Stålhammar - arbetade i Ekvalls affär och var en av småpojkarna i vestibulen. 1938 började han arbeta som biografvaktmästare. "Föreställningen brukade börja klockan åtta. Då var jag därnere på förmiddagen och eldade. Sen började jag en timme innan föreställningen. I och med att jag var föreståndare, så var jag därnere i förväg. Sen stod jag i dörren och tog emot biljetterna. Om det var bråkigt därinne så fick man säga till. Det var mest småungarna som kivades om första bänken. Men man var ju själv likadan när man började gå där. Jag minns att det var en som svimmande därinne en gång. Det var då när de visade "Smygande gift" och de filmerna om könssjukdomar. Han tålde inte att se det".

1940-talet

Ada Hermodsson hade långt gångna och ambitiösa planer att bygga en ny biograf. Byggnaden skulle också innehålla ett cafe med tillhörande bageri. Ärendet behandlades och beviljades av Borrby kommun, men planerna sattes aldrig i verket, okänt varför.

Under åren 1946 - 1960 städade Anna Andersson biografen

1955

Genomfördes den första moderniseringen. Värme installerades, vestibulen byggdes om och en choklad- och kassakiosk tillkom, liksom toaletter. Stolar  övertogs från Ada Hermodssons biograf i Höör.

Johan Persson biografvaktmästare/biografmaskinist berättar " två tyska begagnade filmprojektorer, Ernermann V, införskaffades. Vi satte ihop dem så att vi kunde visa alla sorters filmer, vidfilm och Cinemascope". Han berättade också att det visades journal- och husmorsfilmer.

1958

Borrby Kommun tog över driften av Borrby Biograf

1971

Borrby och Simrishamn slås samman till en kommun.

1973

Bengt Persson som arbetade tillsammans med Johan Persson på Otto-Verken, tillfrågades om han ville börja lära tekniken och bli maskinist på biografen. Clary Persson, Johans fru, sålde biljetter. I slutet av 70-talet och en bit in på 80-talet var det Liselott Jönsson (Ceihagen) som sålde biljetter och godis och Ove Blixt som rev biljetter.

1988

Sommarbian startade med filmvisningar under juli månad av några filmälskande sommargäster och ortsbor.

1991

Kommunen lade ner biografens verksamhet 1991. Borrby biografförening tog över i oktober och man inledde med matinén ”Den lilla sjöjungfrun” och på kvällen ”Sova med fienden” med Julia Roberts i huvudrollen.  Bengt Persson var föreningens ordförande.

Valda delar ur artikel av  Lena Stadler – Ystads Allehanda 16 februari 2011.
”När biografföreningen i Borrby såg dagens ljus 1991 fick Bengt Persson sitt livs kick. Den massiva publiktillströmningen gav honom en energi som räddat biografens fortlevnad i två decennier. Men nu byter han bioduken mot den blekingska stjärnhimlen.

Lagom till 20-års jubileet i mars slår maskinrummets dörr igen bakom Bengt Persson för gott. Men historien om biografmaskinisten och Borrby bio börjar tidigare, redan 1973. En 17-årig Bengt Persson, nyanställd på Ottoverken, tillfrågas av sin verkmästare tillika biografmaskinist om han är intresserad av att lära sig köra film. Det ena leder till det andra och snart är Bengt Persson hemmastadd i maskinrummet ovanför den branta trappan närmast biografens tak.

– Vi visade film på onsdagar och söndagar. Jag har för mig att jag fick en femtiolapp per visning av Simrishamns kommun, minns han.

Sedan dess har Borrby bio löpt som en röd tråd genom Bengt Perssons tillvaro. Söndagarna i det gula huset från 1900-talets början har genom åren satt sin tydliga prägel på familjelivet.

– Jag har sålt och rivit biljetter, suttit i kiosken, städat... berättar Gunnel Persson
– Det har varit roligt nästan hela tiden.

l slutet av 80-talet startades Sommarbian på initiativ av byns sommargäster, med paret Persson som naturligt nav. Några år senare meddelade Simrishamns kommun att man tänkte lägga ned verksamheten  i Borrby. Ett halvår stod den lilla biografen tom. Raskt bildades Borrby biografförening med Bengt Persson som ordförande. Den posten har han behållit under de 20 år som gått, medan Gunnel Persson varit omväxlande sekreterare och kassör. Bitvis har det varit slitigt.”

Trots att han inte är någon filmfantast tror Bengt Persson att det myckna tittandet fått honom att utvecklas som människa.

- Bio är speciellt, en helt annan sak än att se film på tv. Du sitter där i mörkret och låter filmen styra. Man tänker helt klart till om saker man annars inte hade funderat på."

Ordförandens anmärkning: Bengt trodde att han slutade för gott, återkom som ”halv maskinist” i samband med digitaliseringen 2012.

1993

Installerades ett nytt Kinotek stereoljudsystem som då skulle visa sig vara det bästa på Österlen

2010

En projektgrupp bildades i syfte att förbereda och genomföra övergången till den digitala eran. 35-mm filmer blev allt svårare att få tag i och småbiograferna på landsorten fick vänta väldigt länge på att få tillgång till kopiorna. Det stod klart att bions överlevnad var avhängigt byte av teknik.

2012

Efter två års intensivt arbete hade gruppen lyckats med finansieringen och i juni 2012 påbörjades arbetet. 9 september var det invigning av den nya biografutrustningen. Nytt ljudsystem och en digital projektor gör att Borrby biograf nu kan visa de allra senaste filmerna nästan samtidigt som de har premiär på de stora biograferna. Fr o m 2012 körs Sommarbion i Borrby Biografs regi.

2013

Kompletterades programmet med direktsända operaföreställningar från Metropolitan i New York och i dagsläget köper vi också in föreställningar från National Theatre i London. Lokalen utsmyckades pietetsfullt av Jeroen and Nan Janssen.

2015

fick Borrby Biografförening tillsammans med Kiviks bio ta emot Simrishamns kommuns kulturpris. Digitalisering och upprustning av lokaler kostade 1 000 000 kr. Bidragande finansiärer var bl a EU Leader, Svenska Filminstitutet, Sparbanken Syd, Simrishamns kommun, Färs & Frosta Sparbank.

Bilder och texter är hämtad ur jubileumsboken om Borrby Biograf som är framtagen av Terry Hannington.


Har du någon historia som förknippas med bion är vi jätteglada om du delar dem med oss. Gärna att du personligen pratar med någon av oss i styrelsen eller skickar in en berättelse till info@borrbybiograf.se

Rulla till toppen