HELAFTON OM DAG HAMMARSKJÖLD PÅ BION

Vem var Dag Hammarskjöld – och hur gick det egentligen till när han omkom i en flygkrasch 1961? Kring den typen av frågor kretsade helaftonen om Hammarskjöld på Borrby bio den 3 juli. Det gavs många svar och bjöds dessutom på väl valda delar av efterlämnade tankar i hans författarskap.

Göran Brante (bilden ovan), museivärd på Dag Hammarskjölds Backåkra, inledde kvällen med ett föredrag fyllt av kunskap om den svenske diplomaten. Som FN:s generalsekretare åren 1953-1961 blev han hyllad för mycket men också en kontroversiell person under en period när världen dels började avkoloniseras, dels fick se stormakterna göra allt större anspråk på världsherraväldet under det kalla krigets första decennium.

Egenskaper som gav en unika position
Göran Brante tecknade bilden av Hammarskjöld som en ledare helt utan politiska, religiösa eller personliga mål med sin gärning och att just de egenskaperna gav honom en unik position. Hans mål var att alla världsmedborgare skulle ha möjlighet till ett jämlikt liv utan förtryck. De mindre och alltfler självständiga ländernas invånare var lika viktiga för honom som stormakternas. Den inställningen uppskattades inte av alla – särskilt inte av stormakterna och sällan samtidigt.

Om flygkraschen i närheten av Ndolas flygplats i dåvarande Nordrhodesia natten till den 18 september 1961 råder det knappast längre någon tvekan om att Hammarskjölds DC-6:a sköts ner. Göran Brante redovisade ett flertal av de teorier som lagts fram, framför allt under senare år, om vem eller vilka som kan ha varit ansvariga för nedskjutningen. Buden är många men bilden förvillas både av flera olika utpekanden och flera frivilliga erkännanden.

Högläsning ur Hammarskjölds böcker

Gunnel Ottersten, Malena Skote och Thomas Nordanstad från Borrby Bokby läste texter ur flera av Dag Hammarskjölds böcker.

Tre representanter från Borrby Bokby tog plats på scenen och läste utdrag ur flera av Dag Hammarskjölds böcker, bland annat naturskildringen “Från Sarek till Haväng” och naturligtvis den postumt utgivna och mycket lästa boken “Vägmärken”.

De valda texterna bidrog till att teckna bilden av Hammarskjölds person och hans syn på både små och stora saker i livet. Kanske är det de här upplästa diktraderna som allra bäst beskriver Hammarskjölds egen syn på hur en generalsekreterare ska se på sin roll:
Vägen, du skall följa den. Lyckan, du skall glömma den. Kalken, du skall tömma den. Smärtan, du ska dölja den. Svaret, du skall lära det. Slutet, du skall bära det.

Innan kvällen avslutades med visning av filmen “Hammarskjöld” med Mikael Persbrandt i huvudrollen bjöd bions eventgrupp på förfriskningar och tilltugg – en alltid lika uppskattad tradition när det är något extra på bions program.
För att citera biografföreningens ordförande, Annika Westergren, som hälsade välkomna till Hammarskjöld-aftonen, kan publiken i Borrby dessutom se fram emot fler samarrangemang framöver.
Den här kvällen arrangerades gemensamt av Borrby Bokby, Dag Hammarskjölds Backåkra och Borrby bio.

Publicerat 2025-07-04

Rulla till toppen