Sveriges bästa femteklassare firade segern på borrby bio

Wilhelm Montan, Vidde Åkesson och hela deras klass på Borrby skola tog hem segern i 2023 års upplaga av “Vi i femman” efter en gastkramande final mot Malmaskolan från Uppsala och Tillbergaskolan från Västerås. Allt firades med skolkamrater och släktingar som följde tv-sändningen i en nästan fullsatt salong på Borrby Bio.

Fint samarbete, god gemenskap och bra lärare. Så kan man sammanfatta beskrivningarna av segerreceptet som “avslöjades” under konfettiregnet och champisbubblandet när ungdomarna hyllades på scenen efter tv-sändningen.

Borrby Bio fick möjlighet att visa finalen tack vare ett specialtillstånd från Sveriges Television. Bion och SVT var helt överens om att klassen självklart skulle få se sändningen i storformat tillsammans med syskon, mammor, pappor och andra släktingar.

Nu var det ju så att klassen och några av föräldrarna visste hur finalen skulle sluta, eftersom den spelades in veckan före sändningen på Kristi himmelsfärdsdag. Men ingen hade yppat ett ord om utgången, vilket gjorde att de flesta i publiken satt på helspänn ända tills slutresultatet var klart.

Trots en klar ledning inför avslutningen kunde Wilhelm och Vidde mycket väl förlora matchen i den sista och avgörande frågan som var värd upp till tio poäng. De kvarvarande motståndarna från Malmaskolan chansade genom att svara på tiopoängsnivån, Borrby avvaktade till en lägre nivå – och båda lagen missade det rätta svaret. Resultatet 36-25 till Borrby höll därmed tiden ut.

När segern var klar och programmet slut vidtog firande i biosalongen med hela klassen på scenen och läraren Oscar Lundberg, som inte bara var stolt utan också extra glad över att kunna konstatera att skolor på landsbygden kan hävda sig bra mot storstadens lärosäten.

Sedan var det guldhattarna på, champis i glasen, glass till alla, konfettismällare i luften och segerintervjuer med Radio Kristianstad, Ystads Allehanda och Österlenmagasinet. Firandet fortsätter hela nästa vecka, delvis med inslag som klassens lärare Oscar Lundgren höll hemligt.

Däremot är det väl ingen hemlighet att Wilhelm och Vidde bör ligga bra till för att bli nominerade till Årets Borrbybaddare – och kanske rent av vinna där också. Vi får se på Baddaredagen i juli.

Den som vill testa sin kunskaper mot Borrbys mästare eller se finalen igen kan göra det på SVT Play.

Publicerat 2023-05-18

Rulla till toppen