Ljud igen i stumfilmspianot med Chaplin på bioduken

Söndagen den 4 december 2022 är numera ett minnesrikt datum i Borrby Bios historia. Det var nämligen då det unika stumfilmspianot efter nästan 100 år på annat håll ackompanjerade film inför publik igen.

Bioföreningen tog tillfället med byns julmarknad i akt för att återinviga pianot, som tillverkades i Malmö 1898 och var i tjänst på Borrby Bio till 1924. Sedan dess har vandrat runt på olika privatadresser i Skåne, men hela tiden i samma släkt. Mer om pianots historia finns i en särskild artikel längre ner på den här sidan.

Gustaf Brandt har spelat på många pianon under sin karriär men aldrig tidigare till en stumfilm. “En häftig upplevelse”, tyckte både han och publiken.

Två föreställningar och nostalgifika
Bion gav två föreställningar av den knappt 30 minuter långa filmen “Chaplin på rullskridskor” från 1916, således gjord ett år innan bion i Borrby startades. Till båda visningarna trakterade den mångkunnige pianisten Gustaf Brandt pianot.

Att pianot hade svårt att hålla den färska stämningen märkte förstås pianisten – och anpassade sitt spel till filmen efter det. Publiken i salongen torde knappt ha anat en enda svajande ton och om i så fall bara som en del av den musikdramaturgiska improvisationen.

När det skrattades under filmen var det åt Charlie Chaplin och hans medaktörer på filmduken och när det applåderades och visslades efter filmen var det för Gustaf Brandts insatser vid pianotangenterna – och lite också för det goda nostalgifikat i pausen.
Mellan filmvisningarna bjöd bions foajépersonal besökarna på kaffe med god nostalgikaka på ett recept som var lika gammalt som eftermiddagens film. Det bidrog ytterligare till både trogna och helt nya besökares uppskattning av det faktum att bion i Borrby varit med ända sedan stumfilmens glansdagar – och att pianot fortfarande fungerar, även om ljudet till filmerna i den nutida repertoaren når publiken via ett Dolby-baserat flerhögtalarsystem.

Stora bilden: Stumfilmspianot har hittat tillbaka till Borrby Bio tack vare bioföreningens Doris Olsson, vars farmor fick pianot 1898. Vid nypremiären 2022 var det pianisten Gustaf Brandt som spelade på det.

Publicerat 2022-12-05

Rulla till toppen