30 PROCENTS PUBLIKÖKNING PÅ BION 2023

2023 blev det bästa publikåret på många år för Borrby bio, som är en av landets äldsta biografer med bioverksamhet i samma salong i mer än 100 år. Antalet sålda biljetter ökade med hela 30 procent. I hela landet ökade biobesöken med 9 procent.

– Vi har många trogna besökare, men under 2023 hade vi också glädjen att välkomna en hel del nya filmälskare, säger Marie Björs, ordförande i Borrby biografförening.

Utsålt på en av tre föreställningar
Borrby bio visar film hela året, Under 2023 var den genomsnittliga beläggningen 69 procent jämfört med 55 procent året innan. Var tredje föreställning var utsåld till sista plats

– Flest fulla salonger har vi under sommarmånaderna, när sommargäster och turister gör att publikunderlaget ökar rejält. Publiken gillar att de smidigt kan ta sig till bion och se aktuella filmer till humana biljettpriser i en unik miljö, säger Marie Björs.

Både brett och smalt på programmet
På repertoaren 2023 fanns nio av de tio filmer som placerade sig på topplistan över de mest sedda filmerna i landet. Publiktillströmningen var även bättre än tidigare år både på dokumentärer och s k smalare filmer.

Under året visade bion flera av årets Oscars-nominerade filmer: Fritt fall, Barbie, Killers of the flower moon, Past lives och förstås Oppenheimer. Dessutom finns tre titlar som är nominerade i klassen bästa film med i det aktuella programmet, nämligen Poor Things, Maestro och The holdovers. Alla Oscars-nomineringarna hittar du här »

Filmer för den unga publiken
– Det var dessutom mycket glädjande att matinéfilmerna fyllde salongen som aldrig förr. Vi ser det som ett gott tecken inför framtiden, eftersom de unga är de som ska vara kommande decenniers biobesökare.

– Vi har nyligen startat projekt i samarbete med förskolor, skolor och ungdomsgårdar med sikte just på den unga publiken. Bland annat kommer vi att ordna en festival i sommar på temat Ung film på Österlen. Flera ungdomar är redan igång med att spela in filmer med teknik de redan kan – sina mobilkameror, berättar Marie Björs.

Publikens biotopplista i Borrby 2023 *
Oppenheimer
Indiana Jones and the Dial of Destiny
Folk och rövare i Kamomilla stad
Barbie
Andra akten
Mission: Impossible – Dead Reckoning
Killers of the Flower Moon
Paw Patrol
Vermeer på Rijksmuseum
Super Mario Bros.
Johan Glans sommarshow
Somliga går med trasiga skor
The Banshees of Inisherin
Wonka
*/ Alla dessa hade en eller flera utsålda visningar

Publicerat 2024-01-10 – Uppdaterat 2024-01-23

Rulla till toppen