BorrbyS biopublik prickade in alla Oscarsvinnarna

De finaste utmärkelserna på årets Oscarsgala gick till de väntade mottagarna. Juryn kunde lika gärna ha frågat biopubliken i Borrby. Redan innan galan hade Borrby bios mest flitiga besökare röstat fram exakt samma lista.

Vid Oscarsgalan i Hollywood natten till måndagen tävlade tio filmer om att utses till Årets bästa film. Av dessa har nio kommit till Sverige och samtliga hade fångats in av Borrby bios programsättare det senaste halvåret.

– Därför tyckte vi att det var en spännande idé att låta vår publik välja ut sina egna favoriter bland de nominerade filmerna i en webbomröstning. Samtidigt fick vi möjlighet att inrätta Borrby bios publikpris – kanske det enda i världen där publiken och inte filmbranschen hyllas, säger Lars Fredell i Borrby bioförening.

Borrby bios publikomröstning
Åtta filmer, fyra kvinnliga och tre manliga skådespelare samt fyra regissörer fanns på nomineringslistan i Borrby bios omröstning. Det gick att göra ett val i varje kategori. Den som prickat in alla fyra vinnarna i bions omröstning nominerades till publikpriset.

Priset presenterades före visningen av den nionde filmen, “The Zone of interest” (Oscar för bästa utländska film) ett par timmar innan Oscarsgalan drog igång sent på söndagskvällen svensk tid.

Vinnaren av Borrby bios publikpris 2024, Malin Rudin Saunders , med statyett och blommor i den mer än 100 år gamla bions foajé.

Trogen besökare vann första publikpriset
Bland dem som lagt sina röster på samtliga lokala vinnare i de fyra kategorier som ingick i omröstningen utsågs Malin Rudin Saunders, Borrbybo och mångårig besökare på bion, till mottagare av den fina statyetten “Borrby bios publikpris 2024”.

– Jag ser mycket film här i Borrby och hade förstås sett alla de filmer som var med i mitt röstningsbidrag, sa hon när hon precis har tagit emot Borrbys ”Oscar” på söndagskvällen.

Så här röstade Borrby bios publik

Åtta filmer, fyra kvinnliga och tre manliga skådespelare samt fyra regissörer fanns på nomineringslistorna i Borrby bios publikomröstning. Så här gick det, med andelen röster i procent. På Oscarsgalan var vinnarna (fetmarkerade) exakt desamma.

Bästa film
Oppenheimer – 23,2 %
Killers of the Flower Moon – 18,6 %
Poor Things – 16,3 %
The Holdovers – 14,0 %
Fritt fall – 9,3
Maestro – 9,3 %
Past Lives – 7,0 %
Barbie – 2,3 %

Bäst kvinnliga huvudrollsinnehavare
Emma Stone i Poor Things – 39,5 %

Lily Gladstone i Killers of the Flower moon – 25,6 %
Sandra Hüller i Fritt fall – 20,9 %
Carey Mulligan i Maestro – 14,0 %

Bästa manliga huvudrollsinnehavare
Cillian Murphy i Oppenheimer – 47,5 %

Paul Giamatti i The Holdovers – 27,5 %
Bradley Cooper i Maestro – 25,0 %

Bästa regi
Christopher Nolan för Oppenheimer – 40,5 %

Martin Scorsese för Killers of the Flower moon – 23,8 %
Yorgos Lanthimos för Poor Things – 19,0 %
Justine Triet för Fritt fall – 16,7 %

Publicerat 2024-03-11

Rulla till toppen